Gyerekekről - Másképp

A poroszos oktatás felelőssége

2015. január 08. - Sóvágó Ilona Rita

"Többször okoltam már a poroszos oktatást cikkeimben az álláskeresési problémákért, és ez most aktuális témává vált, ezért kifejtem, mi bajom van vele. Azt remélem ettől, hogy többen le tudják majd tenni a félelmeiket, beléjük nevelt gátlásokat az álláskeresés során. Másfelől megértem a most aggódó szülőket, és magam is aggódva figyelem az oktatás változásait, mert látni vélem, mit eredményez majd. Az a félelmem, lesz még olyan generáció, akiknek problémái lesznek az álláskereséssel az oktatás miatt.

A tekintélyelvű oktatás célja, hogy jól irányítható, befolyásolható embereket hozzon létre. A módszerek, amikkel ez kialakítható, az emberek egyéniségében hatalmas rombolást végez. A 60-as, 70-es, 80-as évek elején születettek ezeket a jeleket mutatják, így a problémát általánosnak látom, bár nem tagadom, saját példám volt az első, ahol szembesültem ezzel.

Tovább

Ha előről kezdhetném a gyermeknevelést...

"Ha elölről kezdhetném a gyermeknevelést, fenyegetés helyett festegetésre használnám kezemet.
Példálózás helyett példát mutatnék.
Nem siettetném a gyermeket, hanem hozzá sietnék.
Nem a nagyokost játszanám, hanem okosan játszanék.
Komolykodás helyett, komolyan venném a vidámságot.
Kirándulnék, sárkányt eregetnék,
Réten kószálnék, bámulnám a csillagokat.
A civakodás helyett a babusgatásra összpontosítanék,
Nem erőszakoskodnék a gyermekekkel, hanem lelkét erősíteném.
Előbb az önbizalmát építeném, azután a házamat.
Kevesebbet beszélnék a hatalom szeretetéről és többet a szeretet hatalmáról."

Az idézet szerzője Diana Loomans, akinek Magyarországon is. megjelent a Hallgass a gyermekedre! című egészen új és nagyon gyermekbarát szemléletet bemutató könyve. 

Kik azok a kvantum gyerekek?

Gyerekek, akik a könyvek átlapozásával nemcsak hogy tudják, mi a könyv tartalma, de érzik az illatokat, hallják a hangokat, látják a képeket. Egy újabb megnyilvánulása az emberi csodának...

 

Mi a csuda az a felhő-suli?

Inspiráló vízió a tanulás jövőjéről, ahol a gyerekek egymás segítségével fedezik fel a világot és tanulnak egymástól. Az ehhez szükséges eszközöket és támogatást a "felhőkből" kapják...

(A ted.com-on magyar felirattal is megnézhető! - Sugata Mitra: Build a School in th Cloud)

Miben segít a gyermek-táncterápia?

tundertanc.jpg

Vetier Panni
pszichodinamikus mozgás- és táncterápiás csoportvezető, pszichológus, tanítónő
Cseri Ágnes
pszichodinamikus mozgás- és táncterápiás csoportvezető, óvodapedagógus, művészetterápiás csoportvezető

Mit jelent az, hogy gyermek-táncterápia?

A módszer, amivel dolgozunk, a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia. A képzés, amin részt vettünk, alapvetően felnőttekre van kidolgozva és Cseri Ágnes kollégámmal mi a gyerekek számára formáltuk át. Ha az ember elvégzi az ötéves táncterapeuta képzést, akkor megtanul egy „mozgásnyelven” gondolkodni. Ez a fajta gondolkodás különböző csoportokra vetíthető rá,  sokféle irányba lehet kibontakoztatni. Mi a gyerekek felé fordultunk, hiszen mindketten sokat dolgozunk gyerekekkel és azt a tapasztalatot építettük be a táncterápiába, amit a munkánk során a gyerekekkel szereztünk. 

Hogyan képzeljük el a „Tündértánc” névvel ellátott gyermek-táncterápias programot?

A gyermek-táncterápián a lelki munka az elsődleges és egy eszköz a tánc, a mozgás. Tehát mi nem táncot tanítunk, hanem a lélekkel dolgozunk, aminek egy lehetősége a mozgás. Mindig van beszélgetőkör, ahol a gyerekek elmondhatják azt, ami nekik jelenleg fontos, ami az elmúlt egy héten foglalkoztatta őket, vagy milyen jó illetve rossz dolog, otthoni vagy óvodai/iskolai esemény történt velük. Emellett minden alkalomra hozunk egy témát, amit a gyerekek számára érthetően megfogalmazunk, és azzal kapcsolatosan elmondhatják a gondolataikat és érzéseiket.

Tovább

Hogyan előzhető meg az iskoláskori szemromlás?

Kevesen tudják, hogy Kínában naponta a nagycsoportos óvodákban és az általános iskolákban gyerekek százmilliói végzik azt az akupresszúrát, ami a látásukat javítja. Az alábbi videóból az iskoláskori szemromlást megelőző masszázst ismerhetjük meg és sajátíthatjuk el.