Gyerekekről - Másképp

Gyerekekről - Másképp

Egyszerű fortélyok a gyerekek harmónikus fejlődése érdekében

2014. szeptember 08. - Sóvágó Ilona Rita

Nagyon érdekes könyvet olvastam a napokban. Bár szakkönyv, de annyira olvasmányos és egyszerű stílusra törekvő, hogy minden gyakorló édesanya bátran olvashatja. 

A szerző több, mint 30 éve tanítja és gyakorolja a mozgásterápia, mozgáspedagógia különféle módszereit Németországban. Munkájában játékos, kreatív módon mutatja be, hogy természet adta képességeink és érzékszerveink segítségével hogyan tudunk növekedni, fejlődni és tanulni. 

Számomra azért izgalmas olvasmány, mert felvázolja, hogy milyen sok egyszerű és természetes játék, gyakorlat áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a gyermekeink fejlődését segítsük, alapvető igényeit kielégítsük. Nézzünk néhány izgalmas "játékot" a szakmai háttér részletezése nélkül:

  • engedjük, hogy saját testét is befesse, ha vízfestékkel fest a gyerek
  • ne akadályozzuk meg, hogy bármilyen krémet, akár fogkrémet vastagon felkenjen a bőrére
  • bátorítsuk arra, hogy mezítláb sétáljon a vízparton, fűben, homokban, kavicságyon
  • biztassuk arra, hogy kipróbálja a játszóházak golyófürdőjét
  • ne tiltsuk meg, hogy bevigyen a fürdővízbe egy törölközöt és azzal játszon (ez is elősegíti a bőr és a mélyérzékelésből származó információ érzékelését)
  • hagyjuk, hogy ismét kicsi lehessen és olyan dolgokat tegyen, mint a kisbabák
  • engedjük meg neki, hogy hintázás közben belecsavarja magát a hintába és kipörögjön
  • segítsünk neki, hogy házikót, barlangot építsen magának és teljesen elbújjon benne
  • alakítsuk ki a szobáját mozgásbaráttá és szereljünk fel neki függőágyat, függő lépcsőt, engedjük, hogy mini trambulinon vagy babzsákon ugráljon 
  • bátorítsuk famászásra vagy keritésmászásra

Mindez csak rövid ízelítő a könyv sokszímű példáiból. Bátran ajánlom a művet azoknak a szülőknek, akik gyermekei kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességgel küszködnek és saját maguk is szeretnének tenni a helyzet javításáért, valamint azoknak, akik gyerekei egészségesek és nagyobb tudatossággal szeretnék őket bátorítani természetes igényeik megélésében.

Tartalmas szórakozást kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekrolmaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr116680577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása